Een horloge voor blinden is genomineerd voor als Ontwerp van het Jaar van het Design Museum in Londen. Het klokje is ook erg populair bij zienden.
Dat schrijft de BBC. Het horloge, The Bradley genaamd, heeft een strak ontwerp en is uitgevoerd in titanium. Er zijn geen wijzers.
Een kogellager draait rond in een gleuf in het midden om de minuten aan te geven. Op de rand van het horloge draait een ander kogeltje rond, voor de uren. De nummers zijn vervangen door streepjes, en een driehoek voor 12 uur.
Spraakhorloge
De ontwerper is Hungsoo Kim. Hij raakte zich bewust van de problemen die visueel gehandicapten hebben met tijd toen hij tijdens een college door een medestudent werd gevraagd hoe laat het was. Die student zag slecht; hij had wel een blindenhorloge, maar dat werkte met spraak. De student moest op een knopje drukken om het horloge te laten zeggen hoe laat het is: niet heel handig in een volle collegezaal.
Horloges waarop je de tijd kunt voelen zijn populair bij blinden. Ze zien er hetzelfde uit als een normaal klokje, met als verschil dat je het glas van de wijzerplaat kunt openen, waardoor de drager de positie van de wijzers kan voelen en er zo achter kan komen hoe laat het is. Ook bestaat er een vibrerend horloge, dat met verschillende trillingen uur en minuten aangeeft.
Modeaccessoire
"Als blinde weet je niet of je midden in de nacht bent wakker geworden", legt een vertegenwoordiger van de Britse belangenorganisatie voor blinden en slechtzienden uit. "Mensen kunnen zich erg onzeker voelen doordat ze niet weten hoe laat het is."
Veel ziende mensen dragen niet zozeer een horloge om te weten hoe laat het is, maar eerder als modeaccessoire. Ontwerper Kim wilde iets ontwerpen dat mooi én functioneel is. Bovendien kleefden ook bezwaren aan bestaande horloges op tast; de wijzers kunnen geblokkeerd raken door bijvoorbeeld voedselresten die in het horloge belanden.
Braille
Kim en zijn ontwerpteam probeerden eerst een horloge dat de tijd weergaf in braille, maar de doelgroep was er niet enthousiast over. "We kwamen erachter dat slechts tien procent van de slechtzienden braille kan lezen", zegt Kim. Bovendien krijgen worden veel mensen pas op latere leeftijd blind of slechtziend. Daardoor is hun tastzin vaak minder sterk ontwikkeld.
Uiteindelijk kwamen ze bij de kogellagers uit, die door een magneet worden voortbewogen. Maar daarbij ging het erom het horloge niet te groot te laten uitvallen.
Paralympics
Het horloge is vernoemd naar de Britse militair Bradley Snyder, die in september 2011 zijn gezichtsvermogen kwijtraakte in Afghanistan door een explosie. Minder dan een jaar later won hij twee gouden medailles voor zwemmen tijdens de Paralympische Spelen in Londen.
Hij is blij met het horloge, omdat het iets is wat andere mensen ook zouden gebruiken. "Ik had een sprekend horloge, maar zodra ik op dat knopje druk is het voor iedereen duidelijk dat ik een handicap heb. Terwijl ik me zo gewoon mogelijk wil voelen."
Kickstarter
Op Kickstarter haalde horloge Bradley bijna 600.000 dollar op. In mei komt het horloge op de markt in de Verenigde Staten, later gevolgd door Europa. Al zo'n 1000 mensen hebben een bestelling geplaatst. Daarvan is slechts een fractie slechtziend, vermoedt Kim.
Lees ook
De strijd om jouw pols: met deze smartwatches wil Google je verleiden
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl